Welkom thuis
in de Baanwachter

Duurzaam en groen wonen in Vaassen

Welkom thuis in de Baanwachter

Met een jampot kikkervisjes vangen in de spreng. Een fanatiek partijtje tennis bij jou om de hoek. Of heerlijk uitwaaien tijdens een wandeling over de onverharde paden op de Tongerensche Heide. Droom jij van een woonplek voor jong en oud? Een plek midden in de natuur maar mét alle gemak binnen handbereik? Dan kom jij thuis in Baanwachter: de duurzame groene nieuwbouwwijk van Vaassen.




Het plan

Een warm thuis voor jong en oud

Tussen de lommerrijke Laan van Fasna en de knusse Pastoorsweg verrijst Baanwachter. Dit unieke plan biedt een warm thuis aan jong en oud. Van ruime vrijstaande woningen tot comfortabele appartementen en van knusse rijwoningen tot stoere tweekappers: Baanwachter geeft ruimte aan iedere woonwens. Daardoor ontstaat er een levendige woonwijk, waarin landschap en groen de hoofdrol spelen.

In Baanwachter is het landschap leidend. Midden in de wijk vind je een langgerekte boomstrook en een eeuwenoude spreng. Ook de glooiende enk centraal in het plangebied krijgt een plek. Daarmee sluit Baanwachter aan bij de eigenschappen en karakteristieken van het betoverende Veluwelandschap.

De omgeving

Dit is Gelderland op z’n mooist

In Baanwachter pluk je iedere dag de vruchten van wonen in nationaal landschap de Veluwe. Van de meanderende waterloopjes tot de weidse vergezichten over de akkers; dit is Gelderland op z’n mooist. Gelegen aan de rand van Vaassen geniet je van alle gemakken die het dorp kent.

Met ruim 12.000 inwoners is Vaassen een middelgroot dorp, met verrassend veel eigen faciliteiten. In het gezellige centrum vind je goede restaurants, meerdere supermarkten, een basisschool, zwembad, tennisbaan, dierenarts en diverse verenigingen. Van voetbalclub tot fanfarekorps: Vaassen staat bekend om haar rijke verenigingsleven. Mocht je toch de stad op willen zoeken, dan liggen Apeldoorn en Epe beide op fietsafstand.

Historie

Een woonplek vol historie

Baanwachter dankt zijn naam aan de voormalige spoorlijn 'de Baronnenlijn', die Apeldoorn en Hattem in de negentiende eeuw met elkaar verbond. Het voormalige station in Vaassen is een stille getuige uit de tijd dat de spoorlijn in 1887 langzaamaan vorm kreeg. Ieder dorp kreeg een eigen station en op belangrijke kruisingen bewaakte een baanwachter de overweg. Bijna een eeuw lang zorgde de spoorweg voor welvaart in het gebied. In 1972 werd de Baronnenlijn opgebroken. De gemeente werkt aan een fietsroute van Apeldoorn naar Epe, die de spoorlijn volgt zoals destijds.

Tijdlijn

Vooruitblik

Afbeelding 1
Afbeelding 2
Afbeelding 3
Afbeelding 4
Afbeelding 5
De Gemeente Epe heeft een visiedocument opgesteld en deze is eind april vastgesteld door de gemeenteraad. In dit visiedocument zijn uitgangspunten en kaders meegegeven waar wij in de planvorming rekening mee moeten houden. Samen met stedenbouwkundig bureau MA.AN hebben wij een eerste opzet gemaakt voor een ruimtelijk raamwerk. Dit ruimtelijk raamwerk hebben wij op 8 juli ’24 gepresenteerd aan omwonenden. Bent u ook benieuwd naar de eerste schetsen, maar wilt u ook weten over de vervolgstappen die wij gaan zetten. Neem dan een kijkje in de presentatie onder het kopje downloads.